Рокитнівський дошкільний навчальний заклад № 5
«Золотий ключик»
Рокитнівської сільської ради Рокитнівського району
Рівненської області
НАКАЗ
11.01.2021
№ 1
Про стан організації харчування
та виконання норм у 2020 році.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», спільних наказів Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», спільного наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 15.08.2006 №620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах», ст. 35 Закону України «Про дошкільну освіту», Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 року № 289/227, був проведений аналіз харчування дітей в закладі за 2020 рік
Результати
вивчення свідчать, що організація харчування дітей у ДНЗ здійснюється не
відповідно до норм, затверджених Постановою KM України від 22.1 1.2004 р. №
1591 «Про затвердження норм харчування в навчальних та оздоровчих закладах».
Протягом року
заклад відвідувало 100 дітей. Середня відвідуваність дітьми за рік склала 65
дітей.
Плату за
харчування дітей у дошкільному навчальному закладі для батьків або осіб, які їх
замінюють було встановлено : вартість харчування становила 30 гривень в день.
Слід зазначити, що
продукти харчування, продовольча сировина надходить із су провідними
документами, які свідчать про їх походження та безпечність. Якість продуктів у
день надходження та якість готової їжі щодня перевіряється і оцінюється
бракеражною комісією, про що свідчать записи у відповідних журналах. Набір
продуктів за основними групами та видами, а також терміни реалізації
дотримуються відповідно до діючих вимог.
З метою контролю
за виконанням затвердженого набору продуктів медичною сестрою Ковальчук 11. М.
ведеться журнал обліку виконання норм харчування, дотримання яких здійснюється
у межах відповідних бюджетних призначень.
В середньому
виконання натуральних норм становила за 2020 рік 61.24%, (додаток№1)
У ДНЗ організоване
триразове харчування. їжа видається дітям у суворо визначений час згідно з
графіком. Примірне двотижневе меню, складене на осінньо - зимовий та весняно -
літній періоди року з урахуванням забезпечення сезонними продуктами, погоджене
з територіальною установою державної санітарно-епідемічної служби,
меню-розкладка щодня підписується завідувачем ДНЗ. Кухарі дотримуються
технології приготування їжі відповідно до технологічних карт. У разі
відсутності основних продуктів харчування використовувалися продукти-замінники.
Порушень у технології приготування страв за минулий рік не виявлено. Добір чи
відбір продуктів проводився своєчасно, відповідно до кількості дітей закладу.
Необхідна заміна продуктів у разі виникнення проводилась згідно із нормативною
таблицею. Добові проби відбираються у присутності медсестри та зберігаються
протягом доби.
Під час
літньо-оздоровчого періоду в закладі забезпечувався додатковий прийом їжі -
фрукти. .В осінньо-зимовий період до першого блюда додається часник, цибуля,
проводиться щоденна С-вітамінізація третього блюда. У закладі створено
громадську комісію із членів батьківської ради, які періодично перевіряють стан
овочів у підвальному приміщені, дотримання товарного сусідства у клановій та
складається Акт. Потім дане питання виноситься на загально садові батьківські
збори.
Матеріально-технічний
стан харчоблоку ДНЗ задовільний.
В закладі створені
умови для зберігання продуктів та продовольчої сировини: підвальне приміщення
для овочів у належному стані, замінено стелажі, зроблено косметичний ремонт. У
коморі, завідувача господарства, дотримані санітарні норми і правила товарного
сусідства продовольчих товарів, температурний режим.
Контроль за
висновками актів порушень у роботі працівників, які беруть участь в організації
харчування не виявлено. Питання організації харчування у дошкільному закладі
заслуховується на загальних батьківських зборах, виробничих нарадах закладу,
щомісячно подаються звіти про виконання норм харчування у відповідні служби,
висвітлюються в батьківських куточках та на сайті (щоденне меню, консультації
для батьків).
Організація
харчування в групах знаходиться на належному рівні. Посуд якісно обробляється
після прийому їжі, знаходиться в достатній кількості. Відповідає санітарно -
гігієнічним вимогам. Педагогами приділяється належна увага вихованню у дітей
культурно-гігієнічних навичок. З родинами вихованців проводиться
санітарно-просвітницька робота з питань профілактики харчових отруєнь.
Разом з тим,
залишаються невирішеними таке питання:
- поступова заміна
поверхності робочих столів.
Отже, організація
харчування дітей ДНЗ у 2019 році вважається задовільною. Зважаючи на
вищевикладене, з метою забезпечення якісного, раціонального харчування в ДНЗ у
2020 році,
НАКАЗУЮ:
1.
Сестрі
медичній Ковальчук Н.М.
1.1.
Забезпечити
дієвий контроль за організацією харчування, проводити глибокий аналіз виконання
Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах,
затвердженої спільним наказом МОН та VI03 України від 17.04.2006 № 298/227,
Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах,
затвердженого спільним наказом МОН та МОЗ України від 01.06.2005 № 242/329.
Термін: з
13.01.2021 та постійно
1.2.
Щоденно
прораховувати вартість харчування, не виходити за
межі встановлених
норм.
Термін: з
13.01.2021 та постійно
2. Завгоспу:
Гончар Г.С.
2.1. Контролювати
наявність необхідних супроводжуючих документів на продукти при прийомі їх від
постачальника.
Термін: з
13.01.2021 та постійно
3. Контроль за
виконанням наказу залишаю за собою.
Завідувач: Г.М. Гончар
З наказом
ознайомлені