УКРАЇНА
   РОКИТНІВСЬКИЙ  ЗАКЛАД  ДОШКІЛЬНОЇ  ОСВІТИ  № 5
                                       "ЗОЛОТИЙ КЛЮЧИК»

РОКИТНІВСЬКОЇ  СЕЛИЩНОЇ РАДИ 

 

 


Наказ

05.01.2024 р.                                                              №4  

Про організацію харчування дітей в закладі у 2024 н. році.

Раціональне харчування яке отримують діти у ЗДО мас не лише покривати енергію, яку вони витрачають, а й забезпечувати матеріал, який необхідний для нормального росту і розвитку всіх органів і систем та підвищення опору дитячого організму до захворювань.

Відповідно до статей 25 ЗУ «Про освіту» від 23.05.1991 р. № 1060-ХІІ (із змінами) ст. 35 ЗУ «Про дошкільну освіту» від 1 1.07.2001 р. № 2628-ІІІ (із змінами) та постанови КМУ України від 24 березня 2021 року №305 з метою створення належних умов та визначення механізму організації раціонального харчування дітей дошкільного віку у 2024 н.р.

Наказую:

 1.   Забезпечити організацію повноцінного та якісного харчування вихованців  згідно із  грошовими нормами харчування відповідно до рішення сесії Роктинівської селищної ради від 15 листопада 2023 року № 3869 «Про встановлення вартості харчування дітей та розміру плати для батьків в закладах та структурних підрозділах дошкільної освіти» та затвердженого обсягу асигнувань на харчування у групах з  10,5  годинним перебуванням вихованців  згідно із затвердженими грошовими нормами харчування – 54.00 грн. – для дітей до 4 років; не більше 70.00 грн. – для дітей віком від 4 до 6(7) років. Встановити  плату для батьків відповідно до затвердженої вартості дітодня за фактичні дні відвідування дітьми ЗДО в розміри 60 відсотків від суми дітодня.

 Витримувати встановлений в ЗДО режим харчування - діти харчуються 3 рази (сніданок, обід, вечеря) за нормами для дітей загального розвитку

Постійно

2.Призначити відповідальною за організацію харчування дітей в закладі дошкільної освіти  сестру медичну Бодак Юлію Ігорівну

Упродовж  2024 року

2.1.Відпрацювати графік харчування дітей різних вікових груп та вивісити графік видачі їжі на харчоблоці.

Забезпечити дотримання встановленого у закладі дошкільної освіти режиму харчування.

Постійно

2.3. Забезпечити неухильне дотримання нормативно-правових документів щодо організації харчування у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах.

2.4.Затвердити циклічне меню (із змінами) та погодити з територіальною санітарно- епідеміологічною службою.

2.5.Складати щоденні меню розкладки на основі циклічного меню відповідно до картотеки страв та до затверджених норм харчування.

2.6.Вивішувати меню із зазначенням виходу кожної страви поруч з харчоблоком та в інформаційному куточку закладу.

                                                                                                                                Упродовж  2024

  2.7.Здійснювати бракераж сирої продукції.

Постійно

2.8.Контролювати безпечність та якість продуктів харчування та продовольчої сировини, які надходять до закладу.

 2.19.Вести журнал обліку виконання норм харчування.

2.10.Вести контроль за якістю готової продукції за її роздачею, додержанням порцій з врахуванням віку дітей.

Кожен місяць

2.11. Проводити антропометричні вимірювання дітей дошкільного віку.

Раз на квартал

2.12. Суворо контролювати виконання норм харчування, якість продуктів харчування, наявність супроводжувальних документів на них, якість приготування страв та дотриманням  правил особистої гігієни дітьми та персоналом, своєчасне проходження медичних оглядів.

 Постійно

2.14. Проводити цілеспрямовані заходи щодо попередження спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь. Дотримуватись санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог щодо організації харчування вихованців у закладі дошкільної освіти.

                                           Постійно

 3.Кухарю  Пахнюк Оксані Миколаївни

3.1. Нести відповідальність за матеріально-технічне забезпечення харчоблоку обладнанням,  відповідно маркованими щодо призначення:     технічним електрообладнанням, посудом різної величини і призначення, кухонним інвентарем, обладнанням для прибирання приміщень, столами для обробки продуктів, мийними засобами та засобами для дезінфекції.

Постійно

  3.2.Відповідати за зберігання та використання денного запасу продуктів за повноту закладки продуктів і вихід страв, за якість і своєчасне приготування їжі а санітарний стан приміщень харчоблоку.

Постійно

3.3.Суворо дотримуватись технології приготування їжі.

    Постійно

3.4. Складати разом з медичним працівником меню - розклад.

3.5 Добирати і зберігати щодня добові проби кожної страви раціону.

3.6. Видавати дітям готові страви не раніше як через півгодини після зняття проби призначеною відповідальною особою - медсестрою Бодак Ю.І..

    Постійно

3.6. Суворо дотримуватись правил особистої гігієни. Санітарний одяг (хустина шат, фартух) замінювати при забруднені.

Постійно

3.7. Розписуватися всім працівникам харчоблоку особисто в журналі здоров’я про відсутність дисфункції кишечнику та гострих респіраторних інфекцій.

Постійно

4.Визначити, що постачальником продуктів харчування і продовольчої сировини в 2024 н.р. є Кибукевич Л.С.

5.Завгоспу Гончар Г.С.

5.1.Приймати від постачальника продукти харчування гарантованої якості із  супровідними документами які свідчать про якість.

5.2. Надавати попереднє щомісячне замовлення та заявки.

5.3.Дотримуватися вимог санітарного законодавства при їх зберіганні і здійснювати їх облік у книзі складського обліку.

Постійно

5.4. Брати участь у складанні меню та здійснювати бракераж сирої продукції.

    Постійно

  6. Помічники вихователів:

 6.1.Забезпечувати дітей питною водою за індивідуальною потребою. Кип’ячену воду давати після охолодження до кімнатної температури. Зберігати у добре вимитому посуді і міняти не рідше ніж 1 раз на добу.

6.2.Доставляти їжу в групи лише в промаркованих закритих кришками відрах і каструлях, у чистому санітарному одязі, чистими руками.

Постійно

6.3.Збирати недоїдки після харчування дітей у спеціально промарковані ємкості.

7.Педагогічному персоналу:

7.1.Приділяти увагу вихованню культурно-гігієнічних навичок до та під час вживання їжі, згідно з вимогами чинної програми.

Постійно

7.2.                  Дотримуватися принципів наступності, єдності вимог в дошкільному навчальному закладі і в родині - висвітлювати в інформаційних куточках для батьків.

7.3                     Заслуховувати на загальних зборах колективу закладу, засіданнях ради педагогічних радах питання організації харчування.

7.3.                  Висвітлювати медико-педагогічну оцінку організації харчування дітей в інформаційних повідомленнях, довідках, наказах, обговорювати результати на виробничих нарадах.

Не рідше 1 раз в місяць

8.  Призначити матеріально відповідальною особою за матеріально-технічний стан харчоблоку - кухаря Пахнюк О.М.

 

9.  Контроль за виконання наказу залишаю за собою

 

 

 

Директор            _______________      Галина ТЕРЕЩУК

 

 

 

З наказом ознайомлені:

Медсестра           ___________      Бодак Ю. І.

Кухар                   ___________     Пахнюк О.М.

Завгосп                ___________      Гончар Г С